zondag 29 oktober 2017

Verslag van de 33e Halve Marathon van Doetinchem

De broers Awal Aman, met Bob te Lindert
Yahala Awal Aman bepaalt tempo in 33e Halve Marathon Doetinchem

Door Benno Stevering

DOETINCHEM – De jaarlijkse sfeervolle, Halve Marathon Doetinchem viel zondagmiddag ten prooi aan Argonaut Yahala Awal Aman uit Doesburg. Hij snelde na een eenzame eindstrijd met een hoop zuurstof in de atmosfeer naar een tijd van 1.11.56 uur. Yahala domineerde de 21,1 kilometer van start tot finish. De achtervolging had het nakijken en volgde op ruime afstand. Clubgenoot Bas Arentz noteerde de tweede tijd in 1.19.11 uur.  Veteraan Fred Keurntjes uit Zevenaar werd een uitstekende derde in 1.19.48 uur. Rapste dame werd Caroline Willems uit Boskoop in 1.34.23 uur.

Lange afstandspecialist Yahala Awal Aman - uit het atletennest van trainer Stefan Scanuvan het Argo Topteam  - was blij met zijn zege. Zijn doorzettingsvermogen werd ruim beloond:  ‘’Vorig jaar liep ik een tijd van 1.14.31 uur. Ondanks mijn eenzame kopwerk en de harde tegenwind die  overigens elke deelnemer nekte,  was ik  nu sneller. Er zat genoeg zuurstof in de temperatuur. Veel groente, weinig vetten en suikers in ons voedsel helpen me iedere keer weer naar betere tijden. Mijn focus is gericht op de vijftien kilometer lange Montferlandrun.’’  Snelste Doetinchemmer werd Bas Arentz, trainende bij Argo onder Joeri Voltman,  op achterstand in 1.19.11 uur. ’’Yahala is een klasse apart en liep gewoon ver voor. Het parcours lag er optimaal bij, was ondanks de regenval niet glibberig en ik kon mijn tweede plek veilig stellen. Twee weken geleden liep ik nog een pr van 2.52.50 uur in de marathon van Amsterdam. De benen voelden natuurlijk nog wat zwaarder aan.  Over vier weken verwachten ik en mijn partner gezinsuitbreiding. Ik richt me verder op de vijf en tien kilometer. Ik train pittig, loop weinig wedstrijden, waarvan soms een trail. Dit jaar heb ik maar zes wedstrijden gelopen. Vorig jaar heb ik 20 wedstrijden gelopen. Ik denk dat ik nu ook een pr heb gelopen op de halve marathon. Tussen de vijfde en de tiende kilometer bleven Fred Keurntjes en ik bij elkaar. Toch liep hij elke keer zo’n honderd meter voor mij. Nadat hij inzakte kon ik na 14 kilometer bijkomen. Als beroepsduiker in Arnhem maak ik voor het hardlopen relatief weinig kilometers om een snelle wedstrijd te kunnen lopen. Ik liep vorige week nog 50 km en pak voldoende rust.’’ 

De vierhonderd deelnemers genoten van het goed afgezette landelijke parcours richting Zelhem. Fred Keurntjes uit Zevenaar liep na een snelle start tot tien kilometer als tweede. Daarna ging het kop over kop. Keurntjes, weer terug van een blessure, kwam kracht tekort, waarna Arentz hem passeerde en afstand nam na de veertiende kilometer. Koploper Aman was op dat moment al uit beeld richting finish. Tot de tiende kilometer liep de 56 jarige Keurntjes nog tweede achter Aman. ‘’Mijn laatste halve marathon dateerde van vijf jaar geleden. Deze mooie landelijke omgeving trekt me echt. Het parcours was erg goed afgezet. Na de tiende kilometer probeerde ik door te accelereren, maar ik had geen kracht meer. Ondanks dat ik voor mijn doen rustig was gestart nekte de wind me. Vorig jaar werd ik Nederlands Kampioen in Schoorl bij de masters. Dat was een unieke prestatie. Dankzij intervalschema ’s van Freddy Gijsberts ben ik redelijk blessurevrij gebleven. De achillespees blijft dikwijls een hardnekkige blessure bij hardlopers, waar ik zelf ook mee te maken kreeg. Physiotherapie bracht mij er weer snel bovenop.Het belangrijkste is blijven trainen, heel blijven en niet teveel eten’’ De Doetinchemse Ruben Hartman finishte achter Fred Keurntjes als vierde.

Caroline Willems geboren en getogen in  Boskoop, was zichtbaar blij met haar zege. ‘’Vorig jaar was ik nog zevende. Dit keer was het flink spurten met Iris Jolink in mijn kielzog. De benen moesten nog even wennen na mijn Amsterdam marathon in 3.14u. Volgende keer wil ik onder de 3 uur. Mijn vriend woont in Doetinchem. Dat stimuleert om hier in Doetinchem ook de halve marathon te lopen. De eerste dames worden door een fietser begeleidt. Eenmaal het bos uit kregen we pal de wind tegen na acht kilometer. Dat merk je zeker wel. De wind maakte het erg zwaar. Maar het parcours hier is prachtig.’’ Met haar roots in Doetinchem volgde de 30-jarige Iris Jolink uit Utrecht op de voet en genoot  van haar tweede plek in 1.34.26 uur. ‘’Dit was mijn tweede wedstrijd ooiten de eerste keer dat ik een halve marathon liep. Ik train elke dag voor de lol en genoot echt van deze afstand. Ik train altijd samen met mijn vriend. Ik zag de eerste dame in de verte. Ik wilde fit blijven en wilde niet alles uit de kast halen. Rond de 18e kilometer kreeg ik een klein dipje. Uiteindelijk kon ik nog sprinten in de slotfase. Ik zag ze in de verte en kwam langzaam dichterbij. Uiteraard ben ik blij met deze tweede klassering.’’

De 7,5 kilometer trok 200 deelnemers. De jongere broers Awal Aman heersten en finishten als eerste en tweede. De 18-jarige Mudesir noteerde 23.57 minuten, terwijl de 16 jarige Siraj 24.01 op de klokken zette. Mudesir gaf aan dat er veel wind stond. ‘’Zoveel wind heb ik nog niet eerder meegemaakt bij een wedstrijd; Op het laatste gedeelte kwam Bob nog wat dichterbij.Wij willen ons nu richten op de midden en lange afstand en ons dan te richten op de langere afstand. .Het is belangrijk onze afstanden tussen de 800 en de 5 km te verbeteren. Bob te Lindert van Argo kwam zichtbaar dichterbij, kwam adem tekort en wist uiteindelijk nog wel de sterk lopende Edwin Wissema uit Didam voor te blijven met 24.08 minuten.Te Lindert: ‘’In de laatste kilometer wist ik van Edwin los te lopen. Hij liep erg sterk. De broertjes Awal Aman liepen  toen op kop. Daarachter was het Edwin, Jordy Kloet en ik die de resterende vijf plekken vulden. De eerste drie kilometer ging erg hard met de wind achter. . Na de vierde kilometer kregen we de wind voor. Dat werd hard werken. Het tempo begon in te zakken en toen vond ik dat ik moest wegspurten de laatste kilometer. Wel ben ik blij met mijn derde plek tenslotte. Dit is een goede prikkel voor de 15 kilometer Monterlandrun en de 7 kilometer lange Warandarun waar ik wil knallen. De tweede aflevering in de Boekeldercross te Aalten zal eveneens een testcase vormen.’’Edwin Wissema werd vierde achter Te Lindert. Hij gaf aan dat zijn concurrentie die 15 tot 20 jaar jonger was uitstekend presteerden. Het was daardoor extra hard werken.Ook Wissema heeft zijn focus op de zevenheuvelenloop liggen.  Jordy Kloet uit Doetinchem presteerde in Wehl voortreffelijk. ‘’Nu ging het niet zo lekker. Ik ging kapot maar kon nog bij de kopgroep blijven. Het ging daar kop over kop. Eerst moest Wouter Gijsberts uit Gaanderen terrein prijsgeven.Ik kon ook niet bijblijven en moest na vijf kilometer lossen. Het was ondanks de regenval niet te glibberig.Ook het zandweggetje was goed te doen.

Cindy Brusse van AVA’70 won in 30.51 minuten voor Katja Demkes die na een periode van blessureleed zich tevreden stelde met een tweede plek in 31.04 minuten. Speaker Harry Striekwold uit Gaanderen, een van de oprichters van Argo, praatte het evenement aaneen. Wedstrijdsecretaris Paul Dieks van de organiserende atletiekvereniging Argo, gaf aan dat een boom en enkele takken die ochtend door de vrijwilligers al snel verwijderd waren van het parcours. Geen van de deelnemers ondervonden hier hinder van.

Geen opmerkingen: