dinsdag 3 oktober 2017

Genieten in het hoogveen - deel 1

Kolonie flamingo's in het Zwillbrocker Venn
In mijn trainingsgebied bevinden zich een paar heel bijzondere stukjes natuurgebied waar ik altijd enorm van kan genieten. Het gaat hier om een paar van de zeldzame stukjes hoogveen-gebied die nog te vinden zijn in de Achterhoek en Twente. Hoogveen was tot pakweg een eeuw geleden overal te vinden in Twente en de Achterhoek, maar is door turfwinning en ontginningen ten behoeve van de landbouw grotendeels verdwenen. Verdroging door afwatering en verbossing zorgden er voor dat de overgebleven stukjes zwaar in de verdrukking kwamen.

Door ingrijpen van natuurorganisaties wordt de waterstand nu hoog gehouden en verdere verdroging tegen gegaan. Hierdoor groeit de laatste jaren het veenmos weer langzaam terug en zie je de variatie in flora en fauna weer toenemen. Prachtige gebieden om rond te lopen, hoewel het vaak relatief kleine rondjes zijn, aangezien deze natuurgebieden maar klein zijn.

Net over de grens met Duitsland bij Groenlo bevind zich het Zwillbrocker Venn. Vanaf de parkeerplaats bij het beroemde barokkerkje in Zwillbrock ben je zo op het ‘rondje Zwilbrocker Venn’, een wandelroute om het veen. Je kunt hier op diverse plekken ook informatie vinden en in uitkijkpunten rustig kijken naar de grote hoeveelheden meeuwen die in het voorjaar in grote getale aanwezig zijn. Ook is hier de enige kolonie flamingo’s te vinden die hier in het voorjaar broeden. Ik combineer het rondje om het veen altijd met een rondje Leemputten aan de Nederlandse kant van de grens. Dit natuurgebiedje met waterplassen is ontstaan nadat er gestopt is met de afgraving van leem voor de steenfabrieken en ligt meteen naast het Venn. De route zie je hier op Strava.

Erg mooi rondje in alle jaargetijden. Dan zie je vaak ook enorm veel trekvogels die even een tussenpauze houden. Diverse soorten ganzen, eenden  en andere watervogels kun je dan zien. De meeuwen en flamingo’s verdwijnen in het begin van de zomer al weer, nadat ze hun jongen grootgebracht hebben. Mijn rondje om het Venn en de Leemputten is ongeveer 11 km. Voordeel is dat je door sommige lussen vaker te lopen (of in tegengestelde richting nog eens) de training kunt uitbreiden qua lengte zonder dat het vervelend rondjes rennen wordt. Tip: op zondag na kerktijd wandelen er veel Duitse gezinnen rond. Wil je een rustig rondje lopen, ga dan eerder of op zaterdag.

In een volgend stukje zet ik een ander natuurgebiedje in de spotlights: het Korenburger-/Vragenderveen. In een derde stukje wil ik de grens naar Twente oversteken en het Buurserzand en Haaksbergerveen onder de aandacht brengen.

Klik op de link voor enkele foto's

fotoalbum

Andre Bleumink

Geen opmerkingen: