vrijdag 29 september 2017

Winterswijkers in training voor Cystic Fibrose Run

Ada Roerdinkholder (midden) en groep tijdens de Marathon Nationaal Landschap
Zo'n 22 mensen uit Winterswijk en omgeving doen mee aan de CF (Cystic Fibrose) Run, die op 29 en 30 september wordt gehouden. De run begint vrijdagmiddag in het Cambuur stadion in Leeuwarden en eindigt zaterdagmiddag in Rotterdam bij het Feijenoord stadion.
(door Lineke Voltman)
Winterswijk - Het idee om aan deze run mee te doen komt van Ada Roerdinkholder en haar man Wilfried, ouders van twee kinderen met CF (beter bekend als taaislijmziekte). Ria: "Ik zie dagelijks wat deze ziekte met onze kinderen doet. Ze hebben vaak longontstekingen en moeten heel veel medicijnen slikken, dagelijks vernevelen en ademhalingsoefeningen doen, met daarbij regelmatige bezoeken aan een ziekenhuis. In Nederland zijn ruim 1500 mensen met CF, een erfelijke ziekte met een beperkte levensverwachting. De laatste jaren is er door onderzoek al veel vooruitgang geboekt en de verwachting is dat de komende jaren een aantal nieuwe medicijnen op de markt komt die de oorzaak van CF aanpakken, maar voor de ontwikkeling daarvan is veel geld nodig."
Vorig jaar is voor de eerste keer de CF Run gehouden op initiatief van een een groep mensen uit Bergschenhoek. "Op de website van de stichting NCFS zag ik van het bestaan ervan en wij hebben toen besloten hieraan deel te nemen. Het is allemaal heel kleinschalig. Onze groep loopt met een team verdeeld over twee groepen mee, per 60 km wisselen ze elkaar af, zodat het andere team kan rusten. De af te leggen afstand bedraagt in totaal 265 kilometer. Elk team wordt begeleid door fietsers, die elkaar ook afwisselen. De begeleiding bestaat verder uit twee fysiotherapeuten, een begeleidster, een fotograaf en drie chauffeurs voor het besturen van de bus. In die bus zijn acht slaapplaatsen een magnetron en koelkast."
Uiteraard is het de bedoeling om zoveel mogelijk geld via donaties binnen te halen voor de stichting. "Wij krijgen alle materialen, eten en drinken via sponsoring, daar wordt geen geld aan uitgegeven. Op de website cfrun.nl/teams/care-for-do-nate-more hebben mensen al flink gedoneerd maar het is ook mogelijk om geld op een bankrekening te storten." Om meer bekendheid te geven aan de CF Run heeft een aantal lopers van de groep zondag mee gedaan aan de Winterswijkse Landschapsmarathon als voorbereiding op de Run. Ze waren te herkennen aan de shirts van de CF Run. (bron)

Geen opmerkingen: