zondag 10 september 2017

Gijs Oosterholt doorbreekt 10 uur-grens bij triatlon in Almere

Gijs Oosterholt komt juichend over de streep na 9.48 uur
"Een marathon lopen nadat je al 180 kilometer hebt gefietst, dat is gewoon gaaf." Gijs Oosterholt heeft in Almere de magische barrière van de 10 uur geslecht op de hele triatlon en dat is een prestatie van formaat. De Aaltenaar was in de meest prestigieuze triatlon van Nederland, tevens het Europees kampioenschap, nog nooit zo snel. Na 9.48.38 uur bereikt hij de eindstreep.

Door Erwin Wamelink

ALMERE - De regen komt met bakken uit de hemel wanneer de atleten zich klaarmaken voor hun eerste onderdeel – 3,8 kilometer zwemmen. Dit is de achilleshiel van de 37-jarige Oosterholt en hij moet proberen de schade te beperken. "Zwemmen is mijn zwakste onderdeel, ik kwam in het gedrang en daardoor totaal niet in mijn ritme."

Hij komt na 1.09 uur uit het water. Tijd om te herstellen is er niet, er moet immers 180 kilometer op de fiets worden afgelegd. Het is inmiddels een graad of 14 en de regenbuien houden aan. "In de eerste ronde van 90 kilometer had ik hele koude vingers en hierdoor had ik wat moeite om te drinken. In ronde twee kwam de zon er af en toe door en warmde ik een beetje op."

Ondanks de allerminst ideale omstandigheden duikt hij met 4.59 uur onder de gehoopte 5 uur-grens. "Omdat ik tijdens het laatste fietsstuk wat last kreeg van mijn hamstrings, had ik weinig vertrouwen in het lopen."

Hoewel Oosterholt met weinig verwachtingen begint aan zijn 42,195 loopkilometers, gaat het beter dan verwacht. "Het waren zes ronden van zeven kilometer. De eerste vier ronden liepen lekker, de vijfde ronde was zwaar en de zesde ronde was topzwaar." Met een uiterste krachtsinspanning loopt hij de marathon in 3.30.38 uur.

Tussen neus en lippen door wordt hij met deze prestatie achtste van Europa in zijn leeftijdscategorie. "Normaal train ik ongeveer vier maanden voor een hele triatlon, ditmaal slechts acht weken. Er zaten wel weken tussen waarin ik 32 uur trainde. Dit deed ik in de bouwvak, normaal heb je daar naast je werk natuurlijk geen tijd voor. Deze voorbereiding is mij heel goed bevallen. Ik heb veel korter getraind maar wel een stuk harder."
Oosterholt droomt van deelname aan de Ironman in Hawaii. "Dat lijkt me ontzettend gaaf om daar in mijn leeftijdcategorie aan mee te doen. Er zijn een aantal wedstrijden in het jaar waarbij je je kunt kwalificeren. Hawaii, dat is toch de bakermat van de triatlon. Daarnaast wil ik mij ooit nog richten op een eindtijd onder de negen uur, maar dan moet alles meezitten." (bron)

Geen opmerkingen: