zondag 24 september 2017

Eliud Kipchoge wint 44e marathon van Berlijn

Winnaar Eliud Kipchoge

De Keniaan Eliud Kipchoge heeft de marathon van Berlijn gewonnen. Waar was gehoopt op een nieuw wereldrecord in de Duitse hoofdstad kwam de toptijd van Dennis Kimetto uit 2014 (2.02.57) niet in gevaar. Kipchoge liep 2.03.34. De Ethiopische debutant Guye Adola werd verrassend tweede op enkele tellen: 2.03.47. Kipchoges grootste concurrenten voor de strijd om de nieuwe mondiale toptijd, zijn landgenoot Wilson Kipsang en de Ethiopiër Kenenisa Bekele, moesten de strijd al voor het dertig-kilometerpunt staken.

Ook Kipchoge had het niet makkelijk in het regenachtige Berlijn. Adola, die zijn eerste marathon liep, maakte er een spannende strijd van met de Keniaanse topfavoriet. Adola wist in de slotfase zelfs Kipchoge even te lossen, maar de Keniaanse kampioen kwam terug en nam vanaf 40 kilometer weer het initiatief over. Het snelle parcours van de marathon van Berlijn levert al jaren wereldrecords op. Voor de 44e editie hadden behalve Kipchoge ook de Ethiopiër Kenenisa Bekele en de Keniaan Wilson Kipsang een aanval aangekondigd.

Bekele en Kipsang haakten in de natte straten van de Duitse hoofdstad voortijdig af, maar Kipchoge marcheerde stug door in het juiste tempo. Hij had echter buiten Adola gerekend. De 26-jarige Ethiopiër toonde geen enkel ontzag voor de Keniaan, die eerder dit jaar op het racecircuit van Monza tot een tijd van 2.00.25 kwam in een geregisseerde, niet erkende poging de marathon voor het eerst onder de twee uur te lopen. Na ruim 36 kilometer versnelde Adola zelfs en de verbouwereerde Kipchoge moest een gaatje laten. Een sensatie hing in de lucht, maar Kipchoge vermande zich en sloot op 2 kilometer van de finish weer aan. Na een ultieme versnelling haakte de dappere Adola alsnog af en snelde Kipchoge als eerste onder Brandenburger Tor naar de finish.

Eindtijden bekende Achterhoekse atleten:
 
Björn Demkes 3:05:14, Geertjan Erkelens 3:12:36, Erwin Wamelink 3:44:50, Gerben Wamelink 3:46:14, Henrie Drenthel 4:02:15 en Henk Lammers 4:38:38
Hoppa

Geen opmerkingen: