zaterdag 23 september 2017

AVA'70 in Berlijn - deel 2 - de zaterdag

Erwin Wamelink heeft voor de Frühstuckslauf nog tijd voor ontspanning
07:15 uur ontbijten. Om 08:00 vertrok de bus voor een Frühstucklauf richting het Olympisch Stadion. Lenie Wamelink, Gerben en Erwin Wamelink, Henrie Drenthel,  Björn en ik lopen daar aan mee. Henk en Ingrid Lammers, Geert Wamelink, Claudia Drenthel doen hier niet aan mee en gaan met de bus mee naar het Olympisch Stadion. Alle Nationaliteiten komen hier samen om gezamenlijk om 09:30 een stukje te gaan dribbelen. Familie Wamelink is onder de indruk van alle festiviteiten. Als we rond 10:00 uur bij het Olympisch Stadion aankomen krijg ik toch weer een kippenvel moment. Wat een prachtig Stadion is het ook. We lopen een rondje door het Stadion en aan de achterzijde kun je ontbijten.


Hierna gaan we weer met de bus mee voor een stadstour. Bij de Tiergarten pikken we de gids op die de verhalen over het voormalig Oost en West Berlijn gaat vertellen. We zien nog een stukje Berlijse muur, Checkpoint Charlie en nog meer indrukwekkende monumenten. Bij het Joden monument stappen we uit. Dit is een herdenkingsmonument voor alle omgekomen Joden. Gerben, Erwin en Björn vinden dit een geschikt moment om hier verstoppertje te gaan spelen. Ja het blijven toch kleine kinderen. Dit monument is namelijk net een doolhof. Ik wil ook wel meedoen, maar kan me nog net inhouden. Heb toch een voorbeeldfunctie.


Na de stadstour gaan we naar het Skeelerevenement. Wat een spektakel is dit. Bart Swings wint dit in een tijd van 58 minuten. Hier treffen we de gebroeders te Brake (Mark en Tim), Bart Wesselink en Victor Duurland. Ze zijn met een Trabantje naar Berlijn gereden om hun vriend Erwin te komen aanmoedigen tijdens zijn eerste marathon welke Erwin onder de 3 uur wil gaan lopen met maar 8 uur training in de week. Wat leuk dat ze er zijn. Geert Wamelink is steeds uit het zicht. Ik zie hem veel rondkijken bij bomen en bosjes. Ik denk dat hij vogels aan het spotten is. Hij heeft de finish gemist van Bart Swings.


Om 18:00 uur gaat de bus terug naar het hotel. Ondertussen is het gaan regenen. Terwijl Henrie zijn vijfde Böckwürst wegwerkt, lopen we via een binnenweggetje (wist Ingrid Lammers) terug naar de bus. In die weggetje zien we allemaal zwervers liggen. Ook zwervers die zoeken naar lege statiegeld flessen en kleding. Dit leggen ze in hun winkelwagen. Ondertussen hebben we deze hele dag ook 20 kilometer gewandeld. Gelukkig is er bij het hotel niks te doen en hoeven we alleen maar te eten en daarna aan de bar nog een paar drankjes te nuttigen en gezellig te ouwehoeren om daarna naar bed te gaan. Het is zo 05:45 uur. Marathondag. De mannen zijn allemaal licht gespannen. Stil en in gedachten. Gaat vast een prachtige dag worden. Ik heb er zin in.


Tot zondag

Groeten Katja
Het Joden Monument
Voor het Olympisch Stadion

Geen opmerkingen: