zondag 16 juli 2017

Verbeter je record

In bijna alle schema’s kom je niet toe aan je wedstrijdafstand. Doe eens gek. Je bent gebrand op een persoonlijk record? Tijdens de voorbereiding iets verder lopen dan de geplande wedstrijdafstand kan effectief zijn. In je training net even iets verder lopen dan die afstand verbetert je conditie en vergroot je zelfvertrouwen. Zo bouw je aan je eigen persoonlijk record.

Van voormalig wereldrecordhouder Paul Tergat (2.04.55, 2003) is bekend dat hij tijdens zijn marathonvoorbereiding regelmatig duurlopen van 45 kilometer afwerkte. Een andere oud-wereldrecordhouder op deze afstand, Robert de Castella (2.08.18, 1981), ging in de training nog verder, soms tot wel zestig kilometer.

Voor de gemiddelde loper is dit waarschijnlijk geen aantrekkelijk perspectief, maar hetzelfde principe kun je toepassen op kortere afstanden. Af en toe je grenzen verleggen verbetert niet alleen je uithoudingsvermogen, en dus je conditie. Bovendien kijk je niet meer als een huis tegen die wedstrijd op.

Plan daarom bijvoorbeeld tijdens de voorbereiding op een tien-kilometerwedstrijd een paar keer een duurloop van twaalf kilometer of iets meer. Doe dat wel in een rustig tempo. En vergeet niet dat dit geen noodzaak is. Train je tot ongeveer drie kwart van de wedstrijdafstand dan moet dat normaal gesproken ook voldoende zijn (bron)

Geen opmerkingen: