donderdag 8 juni 2017

Verslag van de 2e Grachtenloop in Bredevoort - deel 1

Het podium van de 5 kilometer: 1.Stan Prinsen, 2.Jens Wust, 3.Michel Luymes
Grachtenloop AVA’70 scoort uitstekend

Glimlachend van oor tot oor, beklom de nauwelijks twee turvenhoge Merle Schaart de hoogste trede van het podium. Ze had de 1 kilometerwedstrijd van de 2e Grachtenloop als snelste meisje van Bredevoort gewonnen en mocht een mooie beker in ontvangst nemen en natuurlijk het applaus van het talrijke publiek. Het was één van de vele hoogtepunten van de doordeweekse hardloopwedstrijd in Bredevoort, georganiseerd door AVA`70 i.s.m. Comité Bredevoorts Volksfeest. Meer dan 300 sportievelingen hadden zich ingeschreven voor de run, die zich uit konden leven op een schitterend parcours en zich gesteund wisten door honderden toeschouwers.

Om 19.00 uur ging de wedstrijd van start met de jeugdloop voor de allerjongste talenten, die iets meer dan 1000 meter af moesten leggen. Bij de jongens liet Thom Berkelder zijn klasse zien en won de wedstrijd in een rappe tijd van 4,30 minuten. Clubgenoot Bas Jansen volgde op korte afstand en klokte de tweede tijd. Bij de meisjes op deze afstand was het podium geheel AVA`70-geel gekleurd. Amber ter Horst was de snelste en bleef Isa Grevink net iets voor. Derde werd Flore Posthumus en ook zij mocht een beker in ontvangst nemen. Even later was het de beurt aan de oudere jeugd voor hun wedstrijd over 2 kilometer. Het bochtige parcours met de verschillende soorten ondergrond, maken het voor menigeen knap lastig. Michiel Wellink toonde zijn goede vorm. De AVA`70-atleet had net iets meer dan 8 minuten nodig om de finish te bereiken en had de concurrentie de hielen laten zien. Twan Meinen liep zijn eigen race en dit leverde hem een fraaie tweede plek op. Bij de meisjes op deze afstand pakte Annelot Posthumus knap de tweede plaats, terwijl Norah Rusink als derde de finish passeerde. Ook de Bredevoortse jeugd liet zich bij de wedstrijden over 1 en 2 kilometer van de beste kant zien voor het thuispubliek. De organisatie had bekers beschikbaar gesteld voor de snelste 3 stadslopertjes en er werd hard gelopen voor de verschillende podiumplekken.

Een groot en sterk peloton van ruim 200 atleten stond om 19.45 aan de start voor de wedstrijd over 5 en 10 kilometer. Nadat Compagnie Onversaegt het kanon had laten bulderen ten teken dat er gestart kon worden, zette het grote peloton zich in beweging. De kopstukken nestelden zich gelijk vanuit het vertrek op kop van het langgerekte lint lopers. Na de ronde om de Slingeplas en het prachtige begroeide zandpad langs de Gracht moest er nog een lus door de stadskern worden gemaakt. AVA`70-lid Stan Prinsen scoort al wekenlang sterke tijden en ook dit keer was het bij de race over 5 kilometer veruit de snelste met een ijzersterke tijd van 17,34 minuten. Bij de Dames wilde Linde Klein Nibbelink als Bredevoortse graag goed scoren voor het thuispubliek en dit lukte uitstekend, want met een prima tijd van 20,56 minuten werd ze knap tweede. De derde plek op het podium was voor clubgenote Bianca Piek, die steeds beter en sneller begint te lopen.

Lars Duistermaat stond bij het vertrek al op de eerste rij en was er op gebrand om de 10 kilometerwedstrijd naar zijn hand te zetten. De sympathieke atleet van Archeus uit Winterswijk moest het de hele wedstrijd alleen doen, want hij was onnavolgbaar. Na 5 kilometer kwam hij net boven de 17 minuten door en klokte uiteindelijk een prachtig nieuw parcoursrecord en de schitterende tijd van 35,09 minuten. Mark Gesink van AVA`70 noteerde een goede top 10-notering en finishte als negende in 41,09 minuten. Bij de Dames verraste Joke Balke vooral zichzelf, door de derde plek op het podium te bezetten en mocht breedlachend een mooie beker in ontvangst nemen.

Met 312 finishers, een uitstekende sfeer, heel veel publiek en een speaker als Henk Borgmeijer, kan er worden teruggekeken op een prachtige 2e editie van de Grachtenloop. Ruim 40 vrijwilligers hebben keihard gewerkt om het doordeweekse hardloopevenement mogelijk te maken en daar is AVA`70 samen met Comité Bredevoorts Volksfeest geweldig trots op!