maandag 5 juni 2017

Verslag van de 18e Kroon Ooyse Landloop in Oud-Zevenaar

Tom van Beusekom
Van Beusekom zorgt voor spannend wedstrijdverloop in 18e editie Kroon Ooyse Landloop Oud-Zevenaar

Door Benno Stevering

OUD-ZEVENAAR –  Tom Van Beusekom uit Duiven liep zeer overtuigend, maar kwam maandagochtend net iets tekort tijdens de 18e editie van de Kroon Ooyse Landloop.  Van Beusekom domineerde de eerste helft van de tien kilometer wedstrijdloop aan kop en zorgde voor een spannende wedstrijd. De lopers werden over een mooie route  via het prachtige buitengebied van Oud-Zevenaar en Ooy geleidt. Na zes kilometer werd Van Beusekom door Eyob van Lent, een Eritrese loper van Cifla ingehaald die vervolgens zijn voorsprong wist uit te bouwen naar volle winst in 33.22 minuten .  De Van Lent lopers van Cifla ook regelmatig actief bij de Nationale cross, zorgden voor een tactisch spelletje. Eyob van Lent werd door zijn maatjes in stelling gebracht, liepen na de zevende kilometer in zeventien tellen het gat dicht en achterhaalde Van Beusekom gedurende de wedstrijd. Toch bleef Tom nog lange tijd bij en hield hij het verschil beperkt.  Van Beusekom, trainende bij het Running team de Liemers van Titus Fierkens, was content met zijn tweede plek in 33.40 minuten:  ‘’De warme weersomstandigheden eisten hun tol.  Ik heb alles gegeven. In het begin begon ik heel snel te zweten. Vorig jaar won ik hier in nagenoeg dezelfde tijd. Blijkt wel dat de tien kilometer echt mijn ding is. Wellicht heb ik me in de eerste ronde teveel gegeven. In het begin had ik een goed gat, een flinke voorsprong op mijn achtervolgers.  Op de tweede dijk in de tweede ronde versnelden  mijn achtervolgers. Voor mij is deze wedstrijd een goede prikkel. Helaas viel ik in het middenstuk terug. Achter mij werkten de lichtvoetige Eritriërs goed samen en wisten me te passeren. Ik heb de afgelopen periode veel tempo getraind. Op de 1500 meter heb ik mijn pr aangescherpt op de 1500 meter naar 4.19 minuten. Ik voel me mentaal sterk. Ik wil binnenkort nog een snelle vijf kilometer op de baan lopen en de Midzomerrun over tien kilometer. Mijn lichaam heeft veel prikkels van snelheid nodig. Bij de Liemers begeleidt ik momenteel ook wat jeugdatleten. Dat is leuk om te doen en geeft veel voldoening om je kennis over te dragen.’’ Eyob van Lent ondervond in de slotfase nog wat last van zijn hamstring in verband met een val van zijn fiets. 

Atletenbegeleider bij Cifla van het talententeam, Jeroen van Gisbergen en trainingsmaatje van Servais Knaven, was tevreden over zijn Eritriëse recruten. ‘’Deze streek ken ik erg goed. Knaven, mijn wielermaatje kwam hier vandaan en heb er samen met hem veel gefietst. Ik ben weliswaar een wielrenner maar ook personal trainer en dan is het mooi  om deze lopers van tentenkamp Heumensoord weer zelfvertrouwen te geven en ze ook een succeservaring mee te geven. Deze jongens zijn geboren op grote hoogte en hebben hardloop talent in zich. Als ze de taal leren hier, kunnen we ze regelmatig bij wedstrijden terugzien. Ze willen de Swiss Dakrun lopen in Groesbeek maar ook wat baanwedstrijden lopen binnenkort. Ik blijf ze voorlopig daarbij begeleiden.’’  Frank Reintjes uit Oud-Zevenaar moest vanwege pijntjes in de achillespees na 17 minuten halverwege de wedstrijd staken. Hij gaf aan dat het geen blessure was. Maar omdat te voorkomen stopte hij halverwege omdat hij de achillespees voelde. Maxim Wolters en Roel Timmerveld hielden de eer van OBW hoog door goed mee te gaan in de achtervolging op de kopgroep van de tien kilometer. Trialspecialiste Noortje Corstjens uit Nijmegen won overtuigend bij de vrouwen in 39.39 minuten. Haar commentaar luidde: ‘’Ik heb meer dan een jaar geen wedstrijden meer gelopen en ben lid bij Cifla in Nijmegen. Dit was ook meer een testloop. Ik wil heel graag einde van het jaar de Zevenheuvelenloop onder het uur lopen. Mijn focus ligt op trials en vijf kilometers. Meer explosief werk. Ik ben meer van de korte trials tot 15 kilometer. Vandaag in oud-Zevenaar waar ik nooit eerder heb gelopen had ik een grote voorsprong op mijn achtervolgers. Ik wilde weer eens testen hoe het werkte als ik een tien kilometer liep. Ik kwam redelijk vlak door in 19.45 minuten, voelde geen druk en kon lekker doorlopen. Onderweg waren er voldoende drankposten. Mijn snelste tijd liep ik in 38.07 minuten. Mijn belangrijkste missie en uitdaging is om fit te blijven. Naast bootcamps voorkom ik overbelastingsblessures met fietstraining. Rondom Elst heb je nog leuke tien kilometer lopen. Daar wil ik ook van de partij zijn.’’  De Zevenaarse Sanne Boerboom werd vierde bij de dames overall in 47.34 minuten.  

Eline de Jong uit Didam die vorig jaar de tien kilometer in een snellere tijd won, was dit keer het rapste op de vijf in 18.07 minuten. ‘’Ik ben niet te hard gestart, maar heb wel veel alleen gelopen. De tweede dame was niet achter me te zien en kon dan ook harder lopen dan dat ik op de tien kilometer deed. Mijn pr op de tien kilometer is 37.19 minuten.  Dan is 18.07 minuten ook een goede tijd. Dit past beter in mijn schema. Afgelopen week liep ik in Utrecht een pr op de 1500 meter in 4.49 minuten. Komende zaterdag staat er in Enschede het NSK op het programma. Ook zal ik in de midzomerrun van Westervoort verschijnen. Het publiek hier in Oud-Zevenaar is altijd erg enthousiast. Het is een mooie wedstrijd. Ik train veel in deze omgeving. Maar met de wind in de rug en de zon in mijn gezicht was het nog best warm!’’ .  Ilona Hermsen uit Lengel was de snelste veertig plusser bij de vrouwen. Bij de mannen pakte Jesse Nijboer uit Groningen, zoon van marathonloper Gerard Nijboer de volle winst in 15.44 minuten voor Jordy Kloet van Argo uit Doetinchem die 16.03 minuten nodig had voor zijn tweede plek. De 23-jarige Jesse Nijboer heeft een vriendin uit Didam en loopt automatisch ook wat meer wedstrijden in deze regio. De student physiotherapie in Groningen  is lid van triatlonvereniging Titanium en heeft zich gespecialiseerd op fietsen en hardlopen. ‘’De duathlon is een specialistische sport. De marathon is voor mij geen doelstelling. Triatlon en duathlon is leuk om te doen. In het circuit zit ik gemiddeld rond de tiende of vijftiende plek. Ook loop ik nog wel geregeld een wedstrijd in Groningen, Overijssel of Drenthe. Vandaag ging het goed en heb ik behoudend gelopen. Ik liep een een gemiddeld tempo en wist iets op te bouwen. Toen ik genoeg voorsprong had, kon ik wel doortrekkken.’’ Kloet: ‘’Ik trok tot de 3e kilometer op kop. Na het laatste klimmetje waar je u tegen kon zeggen, werd ik achterhaald en kon niet meer dichterbij komen. Mijn registratie was exact 4.9 kilometer. Ik heb de achterstand op de winnaar beperkt weten te houden.  Ik was te ver voor op de nummer drie, dus mijn tweede plek was veilig. Feitelijk stond deze loop niet bij mij op de planning. Maar de trainer vond wel dat ik nog wat scherpte miste dan is dit een goede wedstrijd geweest. Nu is het werken aan meer duizendjes op tempo.’’ 

Tijdregistratie vond plaats via het Ipico chipsysteem.  De loop die georganiseerd werd door atletiekvereniging de Liemers trok in totaal 703 deelnemers, iets minder dan vorig jaar toen er 761 aan de start kwamen. De warmte eiste voor enkele deelnemers hun tol.  Op het terras bij de Kroon vond de prijsuitreiking plaats. De actie HDKT trok een goede belangstelling en leverde een mooie opbrengst voor het goede doel op. De leus betekende ‘Honderd Duizend Keer een Tientje’ met als doel om zoveel mogelijk geld bijeen te krijgen voor het goede doel, extra onderzoek voor een zeldzame vorm van Saroon, een zeldzame vorm van kanker. Atletiekvereniging de Liemers was blij met de samenwerking van de extra vrijwilligers die nodig waren om de Kroon Ooyse Landloop succesvol te laten verlopen. Ook de deelnemers in de bedrijvenloop liepen mee voor HDKT. De kids run leverde een opbrengst op voor ’zonnekinderen’  en de kidsopvang. Ook de schminkstand werd goed bezocht.
Eline de Jong

Geen opmerkingen: