woensdag 14 juni 2017

Topsportcarrière maakt ruim baan voor gezin - deel 4

Eddy Lamers
Zondag 18 juni 2017 vindt de 2e GUV Triathlon in Bredevoort plaats, een wedstrijd die georganiseerd wordt door wielerclub de Peddelaars, zwemvereniging Natare en atletiekvereniging AVA'70. De komende dagen worden er artikelen op de site geplaatst uit de Triathlon krant. In grote delen van Aalten, Oost Gelre en Winterswijk wordt deze week de krant huis aan huis verspreidt. 

Het is mooi geweest. De topsportcarrière van triatleet Eddy Lamers zit erop. In januari van dit jaar deed hij voor de laatste keer een badmuts op, vouwde hij zich nog eenmaal krom over zijn stuur en bond hij voor de allerlaatste keer zijn hardloopschoenen onder. Lamers behaalde meerdere podiumplaatsen op nationale kampioenschappen, won ontelbare regionale, landelijke en zelfs internationale wedstrijden en vertegenwoordigde Nederland driemaal op een wereldkampioenschap. Nu vindt hij het welletjes en maakt hij tijd vrij voor zijn gezin. 

“Ik zat er al een paar jaar tegenaan te hikken. Ik heb sinds een tijdje werk in Utrecht, hier ging ik meestal op de fiets naartoe, vanuit Groenlo een ritje van 125 kilometer. In combinatie met de vele zwem- en looptrainingen zag ik mijn kinderen veel te weinig. Dat gaf de doorslag.” De 39-jarige Achterhoeker zegt niet dat die in het welbekende zwarte gat is gekukeld, maar af en toe valt het hem toch zwaar. “Toen het besef er kwam dat het helemaal voorbij was, vond ik het af en toe best lastig. Ik vroeg mezelf wel eens af: wat nu?” Toch kiest Lamers ervoor om het even rustig aan te doen, een leven als ‘recreatief sporter’ ziet hij momenteel nog niet zitten. “Die knop kan ik nu nog niet omzetten, misschien denk ik daar volgend jaar anders over.”

Lamers was in 2000 de laatste winnaar van de Triathlon Aalten. Een jaar later ging het evenement, vanwege de MKZ-crisis, niet door, dat was de doodsteek voor de wedstrijd. Toch werd de triathlon in Aalten in 2016 weer in het leven geroepen en opnieuw stond Lamers op het hoogste podium. “Is dat zo, was ik 2000 de laatste winnaar? Daar heb ik niet bij stil gestaan, maar het zal zomaar kunnen.” De uit Groenlo afkomstige atleet is blij dat de triathlon in Aalten weer op de kalender staat. “In heel het land zit de triathlon enorm in de lift, de Achterhoek bleef eigenlijk een beetje achter, je ziet hier helaas ook weinig grote talenten rondlopen. De triathlons in de regio kunnen ervoor zorgen dat ook in de Achterhoek de sport weer gaat leven.”

Lamers was de afgelopen decennia één van de beste triatleten van de regio. Hij ziet voor zichzelf in de toekomst ook wel een rol weggelegd als trainer of ambassadeur van de sport. “Daar ben ik stiekem al wel over aan het nadenken, maar concrete plannen heb ik nog niet. Het lijkt me in ieder geval hartstikke leuk om iets in de sport te blijven doen.” In Aalten staat Lamers die jaar als toeschouwer langs de zijlijn. 

Geen opmerkingen: