woensdag 28 december 2016

Verslag en foto's van de 9e Late Kerst, te Vroege Nieuwjaarsloop in Aalten

41 atleten stonden er aan de start 
Woensdag 28 december jl. vond de traditionele Late Kerst, Vroege Nieuwjaarsloop plaats. De recreatieve run mag zich jaarlijks verheugen in een fijne belangstelling van toppers en recreanten en ook nu had zich weer een mooi peloton aangemeld. Start- en finishlocatie was dit keer de Sniedersweide en wie niet zo bekend is in Aalten…. de wijk wordt vaak ingedeeld in de categorie “Kalverstraat”, dus dan gaat het wel ergens over. Vanaf een uurtje of kwart voor tien meldden zich al de eerste hardlopers en zij werden bij de oprit begroet door de beatmuziek van een aan de weg timmerende DJ. Om exact tien uur was er de mogelijkheid voor de pers om prachtige plaatjes van het gezelschap te maken en hier werd dankbaar gebruik van gemaakt. Vlak voor het vertrek werd er letterlijk en figuurlijk kort  stil gestaan bij het overlijden van Ronald Pastoors, ruim 25 jaar lid van AVA`70 en Theo Stronks sprak mooie woorden over zijn hardloopmaatje.

Na dit indrukwekkende moment zette het veelkleurige peloton zich in beweging voor een route van ruim 10,12 of 15,96 kilometer. De organisatie dekte zich bij voorbaat al in, door aan te geven, dat niet alle Garmins geijkt zijn en er dus best een kleine afwijking voor kan komen. Dit viel onder de noemer “eigen risico”, dus geen gezeur na afloop…. Het gros van de lopers was afkomstig uit Aalten, dus dan is het meer dan zeer aannemelijk dat elke pas over bekend grondgebied loopt. Dit bleek echter geenszins het geval te zijn. Al na 684 meter was menigeen het spoor al volledig bijster en blij verrast over het onbekende strookje parcours langs een slootje zonder water. Na nog geen 3 kilometer lopen was het alweer raak, toen er voor velen een nieuwe wereld open ging bij het doorkruisen van een soppig bospad. Een zandpad bracht enige rust, alvorens een illegale slinger langs een boerderij volgde en de stoet als ware landlopers door de bagger moest ploeteren op weg naar Duits grondgebied. De grens werd echter pas bereikt, nadat een slootje werd overgesprongen en dit leverde geen problemen op voor het goedgetrainde gezelschap. Normaal gesproken kunnen op dit gedeelte van het parcours de meest exotische vogels worden gespot, maar jammer genoeg produceerden de atleten zoveel geluid, dat zelfs de wereldberoemde roepi-roepi-vogel zich niet eens liet horen. Nou, dan maak je het toch wel redelijk bont. De singletracks die volgden , leverden slechts een enkele struikelpartij op, dus dat was een meevaller. Dat was de prestatie van de trainert van de B-groep helaas niet. Het ronduit mistige weer, bleek een te grote aanslag op de longen en langzaam maar zeker moest de sympathieke Barloër  zich wat verder van achteren laten zien.

De splitsing van beide afstanden lag op 7,7 kilometer en een select gezelschap verkoos de minder lange afstand. Daar zaten toch werkelijk grote kleppers bij, maar later bleek dat er bewust de vroege afslag werd genomen, om maar zo snel mogelijk aan te kunnen schuiven, bij de calorie-aanvullende afterparty. Terwijl de lopers en loopsters van de lange adem de grens overtrokken en Hemden inruilden voor de Heurne, zat de rest al aan tafel voor koffie van Douwe Egbers, sap met vruchtvlees van de Aldi, brood van de bakker,  oliebollen van Andre Bruil en de appeltaart van Anita Roos. De dappere strijders draafden nog in een lekker tempo door en kwamen daarbij onder andere over een boerenerf, waar de ganzen, eenden en kalkoenen verbaasd opkeken van de passanten. Een laatste, voor velen onbekend, bospad werd hardlopend genomen, alvorens het in de richting van de finish ging. Ineens werd de groep geconfronteerd met een prachtig stukje puur natuur, toen in een sloot waar nauwelijks water in stond, een tweetal waterhoentjes oprecht de liefde bedreven. Mogelijk dat het ook een andere vogelsoort betrof, maar het trok in ieder geval wel de volle aandacht. Langzaam maar zeker ging het richting de stal en of het nu de hongerklop was of een andere legitieme reden, maar ineens begon “Mister Heelweg” op kop te draven en moest er nog een keer flink aan getrokken worden. Het was van korte duur, want het eindpunt was al snel bereikt en de verloren gegane calorieën konden razendsnel worden aangevuld. Er hing een aangename sfeer in de als kantine ingerichte keuken en met een warme groet als afsluiter, kwam er een einde aan deze editie van de Late Kerst, Vroege Nieuwjaarsloop! (FR)

Klik op de link voor enkele foto's

fotoalbum
 de Sniedersweide en wie niet zo bekend is in Aalten…. de wijk wordt vaak ingedeeld in de categorie “Kalverstraat”
De organisatie van de loop

1 opmerking:

Geert zei

Het prachtige rondje vanmorgen met Rob nog eens gelopen. Koppel van 3 en 9 reeën in het veld gespot, prachtig gezicht.