zondag 23 oktober 2016

Kerkenpaden in Zieuwent en Mariënvelde

De groepsfoto, voor het huis van Lisa en Maikel
De grote Sint-Werenfriduskerk is het opvallende middelpunt van het dorpje Zieuwent. Deze neogotische kerk wordt ook de “kathedraal van de Achterhoek” genoemd. Bij het nieuwe huis van Lisa en Maikel, in de buurt van deze kerk, beginnen we onze tocht over de Zieuwentse en Mariënveldse kerkenpaden.

In Zieuwent zijn veel kerkenpaden weer in ere hersteld, door de vrijwilligers van de Stichting Kerkenpaden. De achttien kilometer lange tocht van vandaag gaat voornamelijk over deze gerestaureerde smalle paadjes. Veel kerkenpaden gaan over privéterrein. Aan het begin van het pad maakt een bordje, met daarop ook enkele gedragsregels, dit vaak duidelijk. Al snel verlaten we via een kerkenpad het tweeduizend inwoners tellende dorpje.

De kerkpaden, met mooie namen als Otterpad, Hazenpad en Korte Voare, voeren door het halfopen landschap rond Zieuwent. Meestal tussen weilanden en akkers door. Deze onverharde paden werden vroeger gebruikt om van de boerderijen naar de kerk te lopen. Vaak is de hoge kerktoren van de “kathedraal van de Achterhoek” in de verte zichtbaar, als een houvast van deze tocht.

Vandaag is het dorp echter in nevelen gehuld en zien we op het laatste stuk van de route de kerk uiteindelijk liggen. De 39 atleten passeren de kerk aan de rechterkant en komen zo weer op de plaats van bestemming aan. Een aantal atleten lopen er nog een lus bij aan om de 18 kilometer precies vol te maken. Als we voor de 2e keer de kerk passeren wordt de linkerkant bewonderd. Bij thuiskomst komt de damp van de koffie ons al tegemoet en heeft Maikel al zeker 80 broodjes gesmeerd. Er wordt nog gezellig over de prachtige route nagepraat. Het was jammer dat de zon zich vrij laat liet zien op deze schitterende morgen. Lisa en Maikel bedankt voor de gastvrijheid. 

Klik op de link voor de foto's

Geen opmerkingen: