dinsdag 2 augustus 2016

B-selectie AVA'70 blijkt 100% waterproof

Vakantietraining op locatie
Op de eerste dinsdag van de maand traint de B-groep van AVA`70 tijdens de zomermaanden op locatie. Telkens wordt er vertrokken vanaf een andere plek in de omgeving. Afgelopen dinsdag was er gekozen voor een start op de grens tussen Nederland en Duitsland en wel in de Heurne. Soms heb je van te voren het geelblauwe voorgevoel dat zaken anders lopen, dan je inschat. Dinsdag bleek dit ook het geval. De dag voor de geplande training op locatie kwam ineens het bericht naar buiten dat er een gasttrainer van de partij zou zijn, zonder de persoon bij naam te vermelden. Niets voor trainert, Marco van Rijs, om geen namen te noemen. Afwachten maar, dus… Op weg naar het afgesproken vertrekpunt kwam de succesvolle oefenmeester uit Bredevoort met zijn nieuwe assistent langs zoeven en toen werd het al wat duidelijker. Niemand minder dan Geert Wevers bleek de hulp voor 1 dag te zijn en hij is notabene lid van het keurkorps van Meister Theo. Een baantraining inruilen voor een mooie route op locatie is goed denkbaar, maar het is natuurlijk niet gepast, dat je de maatjes dan zomaar alleen over de rode loper laat zoeven.

Noodzakelijk was het natuurlijk niet, maar de assistent werd netjes voorgesteld aan de 20-koppige B-selectie en tevens werd vermeld dat in overleg met Geert, de route was omgegooid. Het werd uiteraard wat onrustig bij de lopers en loopsters, die hun bioritme helemaal hadden afgesteld op de geplande ronde. Ook werd er snel even aangegeven, dat het traject wat verlengd was en Geert met zijn ega de route ooit al eens zou hebben gelopen. Een vette knipoog zei hierbij overigens al voldoende. De wijziging zou om 18.46 uur, exact 14 minuten voor vertrek zijn aangegeven via een bericht op Facebook, zo gaf van Rijs vlot nog even aan. Het gekleurde gezelschap liet de informatie gelaten op zich inwerken en was intussen zeiknat van de regen, dus zat men te wachten op actie. Brutaal nam Geert de koppositie in handen bij het vertrek en waggelde rustig de eerste kilometers over zandpaden en asfaltwegen. De groep volgde braaf en wisselde wat vakantie-ervaringen uit. De neersijpelende regen maakte het parcours er vast niet beter op en sommige stukken, had het veel weg van een soort mudrun. Naast het hemelwater, bleek ook een enorme blinzenplaag een groot tegenstander. Iedereen had toch minstens 22 steekvliegen om zich heen dansen en dat is bepaald geen lolletje. 

Intussen hadden we het vaderland verlaten en waren de grens overgestoken. Echter, ook op het Duitse grondgebied was het van hetzelfde laten een pak: Wasser aus der Himmel und Steckfliegen um Kopf. Intussen ging het tempo wat omhoog, veroorzaakt door de 3 Gezusters, die brutaal de kop hadden overgenomen. In een prachtige Kadanz ging het over de paden van onze Oosterburen en het publiek dat werd gepasseerd, keek zich de ogen uit bij het langs draven van het AVA`70-gezelschap. Assistent Geert bleek een wat onzekere gids, want steeds vaker futselde hij zijn papieren route uit de achterzak. Bij deze omstandigheden zou elke omweg natuurlijk niet met gejuich worden begroet. Laat staan dat je de weg kwijt wordt. Nog een kleine 3 kilometer moest het in de richting van het eindpunt en ging het over smalle singletracks, toen zich nog een bijzonder tafereel afspeelde. Een van de kleurrijke deelnemers, afkomstig uit de Grachtengordel van een naburig stadje, liet zien niet alleen een verdienstelijk hardloper te zijn, maar ook een toller Holzhackerbubentanzer. De wijze waarop deze sympathieke loper de blinzen van zich afhield, zou zeer hoog scoren in elk dansprogramma. Wat een techniek en talent laat zich dan ineens zien.

De zware omstandigheden hadden het gepraat in de kiem gesmoord en er moest flink gebikkeld worden. Tijd voor een drinkstop was er onderweg immers niet geweest, bidons met sap ontbraken, evenals een meefietser. Het was gewoon ieder voor zich. De Garmin gaf aan het einde 13,41 kilometer aan en de atleten toonden aan, uit het goede hout gesneden te zijn en leverden een zeer knappe prestatie. Trainert Marco van Rijs, die altijd goed in vorm is bij nat weer, was trots op zijn peloton en als beloning maakte hij nog een paar fijne statiefoto`s voor thuis. Assistent-trainer Geert, bond zich intussen een mooi wit handdoekje om het geteisterde nekje en nam, al lurkend aan een bidon, gauw plaats in de bolide van de Bredevoortse oefenmeester. Het raampje ging nog even op een kiertje en hij bedankte de aanwezigen voor hun deelname. Vervolgens liet hij zich netjes thuis afzetten.

De B-selectie van AVA`70 had een prachtige training afgewerkt op locatie. Daar kon de onophoudelijke regen, de blinzenplaag en de parcourswijziging geen verandering in brengen. De bikkels toonden zich 100% waterproof, waarvoor hulde!   

Frank Roos     

Geen opmerkingen: