dinsdag 3 mei 2016

Route 25: Zelhem Zandwegen route

In de afgelopen jaren heb ik veel route's door het prachtige Achterhoekse landschap gelopen en een aantal hiervan wil ik graag met jullie delen. Ik probeer de komende tijd iedere maand een route hieraan toe te voegen, uiteraard ook geschikt om te wandelen. Opmerkingen of aanvullingen hoor ik graag.

Vandaag de 25e route uit deze serie: De zandweg route Heidenhoek voert je vanaf de rand van Zelhem naar het buitengebied. De route loopt grotendeels over lange zandwegen, welke uniek zijn voor dit gebied. Onderweg kom je circa 500 meter geasfalteerde weg tegen en een klinkerweg, maar de rest is allemaal zandwegen. Onderweg reis je terug in de tijd naar de vijftiger jaren van de vorige eeuw en zie je sporen uit het verleden. Je kunt lezen over en kijken naar foto’s van bewoners en voormalige bewoners en beleef je weer hoe het hier was net voor, gedurende en na de Tweede Wereldoorlog.
Route 25: Een route over zandpaden
Afstand: 7,4 kilometer
Start: Kantoor van Staatsbosbeheer Gildenweg 3 - 7021 BS Zelhem
Gemarkeerd: Nee
Afkortingen: LA Linksaf, RA rechtsaf, RD rechtdoor
Foto's van de route: fotoalbum
GPX bestand van de route
Laatst aangepast: 3 mei 2016
Klik hier voor alle wandel- en hardlooproute's in de omgeving van Aalten

01.Loop bij het kantoor van Staatsbosbeheer RA het zandpad van de Barinkweg in
02.Ga na ruim 200 meter het eerste pad LA, een smal zandpad tussen twee akkers
03.Aan het einde van dit pad LA en meteen weer RA (Brunsveldweg)
04.Eerste weg RA (Priesterinkdijk), een stukje verharde weg
05.Steek de Vloedweg over en ga RD de zandweg in
* De weg maakt onderdeel uit van het Pieterpad
06.Op de T-splitsing LA (Garvelinkweg)
07.Bij huisnummer 8 RA (Gruuneweg)
*Deze "Gruunneweg" is een half verharde zandweg zonder een officiële naam
08.Op de T-splitsing met de verharde weg ga je LA (Heidenhoekweg)
09.Na circa 50 meter RA (Kolkstroeterpad)
* Kolkstroeterpad, dit pad werd gespaard in 2000, na een actie van buurtbewoners, binnen de ruilverkaveling Hengelo-Zelhem en werd genoemd naar het weiland dat er naast ligt. Uit een onderzoek in 1994 bleken er op het gehele pad 137 soorten wilde planten voor te komen, waaronder vele vertegenwoordigers van het oorspronkelijke natte heidegebied dat hier vroeger was. Kenmerkende soorten hiervan zijn onder andere de struik- en dopheide. De Vereniging Heerlijckheid Slangenburg heeft het bord geplaatst om daarmee het belang van de natuur aan te geven. 
10.Steek de Schovenweg over en loop via een klaphek verder
11.Loop RD en steek de Stadsedijk over
*Je komt nu in de buurtschap IJzevoorde
12.Ga bij een kruispunt van zandpaden LA
*Je loopt nu over een zogenaamde "greshegge" ofwel grasweg
13.Eerste zandpad LA, iets verderop zie je groene kippenschuren
14.Op de verharde weg (Stadsedijk) RA
15.Daarna meteen weer LA (Heidenhoekweg)
16.Ga nu weer direct LA (Schovenweg), dit is een zandweg met een verhard fietspad
17.Steek de kruising met de Lageweg over en loop door tot je bij een zessprong komt
18.Als je bij de zessprong bent, bestaat de eerste afslag rechts uit twee zandpaden in een V-vorm. Neem het meest linkse pad, aan de linkerkant van deze zandweg zie je een boerderij liggen. Dit is het laatste zandpad rechts net voor de Terborgseweg. 
19.Voor de tweede keer kruist de route de Heidenhoekse vloed, het zandpad gaat een eindje verder over in een klinkerweg
*Aan het einde van de klinkerweg ligt rechts een mooie kikkerpoel, waar je met een beetje geluk zelfs de boomkikker kunt horen of zien
20.Steek de Heidenhoekweg over en ga RD het zandpad (Vloedweg) in
21.Bij het kruispunt van zandwegen LA (Barinkweg)
*Barinkweg: Een lijkweg - Je bevindt je hier op een historische lijkweg. Maar wat is nu een lijkweg? Lijkwegen werden vroeger gebruikt door mensen die buiten het dorp woonden. Was er iemand uit een naburige buurtschap overleden, dan volgde de begrafenisstoet deze weg naar de kerk, de dood- of lijkweg. Zodra de begrafenisstoet zichtbaar werd vanuit de kerk, begonnen de klokken te luiden, zodat de gemeente wist dat er een begrafenisdienst op handen was. In de hele Achterhoek zijn net als in veel andere delen van Nederland lijkwegen geweest. Veel boerderijen hadden zelfs een speciale deur aan de zijkant van het huis, die alleen werd gebruikt om de kist doorheen te dragen. Ook waren er kerkepaden waarlangs de mensen die buiten het dorp woonden naar de kerk liepen. Soms vielen kerkepaden en lijkwegen samen.
*Een begrafenisstoet op de Barinkweg uit de buurtschap Heidenhoek was in het dorp Zelhem zichtbaar bij een vast punt: volgens de overlevering een bocht in de weg bij hogere zwarte grond. Bij dit punt stond een boom die "Lemkes Beumken" werd genoemd. In de boom zou vroeger een lamp hebben gehangen als oriënteringspunt voor naderende reizigers. Daar zou de naam "Lemkes Beumken" vanaf zijn geleid. Was de stoet bij "Lemkes Beumken" aangekomen, dan werd ze zichtbaar en moest het luiden van de klokken in de Lambertikerk beginnen. Zes mannen luidden dan de grote klok, terwijl er twee de "de sik moesten melken" (de kleine klok luiden). De toren van de Lambertikerk is in het verlengde van de Barinkweg nog goed zichtbaar. Het deel van de Barinkweg "Lemkes Beumken" heeft gestaan is verdwenen door uitbreiding van het dorp Zelhem.
22.Loop verder RD de Barinkweg af tot je weer bij het beginount van deze route uit komt

Geen opmerkingen: